Velkommen til Klunderud Natur og Kultur KNoK

Marokko, natur og kulturreise med lokal berbisk guide. Marrakech, fjell, ørken, fugl og vandringer. 20. februar – 2. mars 2019. 10 netter

Fulltegna - se ornitologisk reise i mars 2020

Østlige Kreta og sydkysten. Lørdag 6. april – tirsdag 16. april 2019. NY!

Åpen for påmelding – turen vil bli gjennomført.

Natur – botanikk & fugl, kultur & kulturlandskap, vandringer og gastronomi.

KNoK tilbyr nye lokaliteter på Kreta, etter 6 grupper til den vestlige delen i årene 2014 til 2018. Også denne gangen med 10 netter – og ikke kun én uke. Fly t/r Chania. Vi starter med 5-6 dager på det østlige Kreta. Her finner vi fram til nye lokaliteter, for botanikk, fugl, vandringer og gastronomiske opplevelser. En lokal botanisk guide – Julia Jones – vil være med oss her noen dager. Vi vil bruke områdene rundt Elounda, et besøk på Lasithi platået er obligatorisk, Katharo og Thripti likeså. Lokaliteter lenger øst og syd ved kysten byr på et utall av muligheter, også kulturhistorisk. Program og bosteder (KNoK prøver alltid å finne små familiedrevne bedrifter) vil komme mer detaljert etter et besøk i oktober 2018. På veien vestover stopper vi i landsbyene Gerakari eller Spili (1-2 netter) i innlandet, og avslutter med 3 netter i – for KNoK - kjente Chora Sfakion på sydkysten, med båttur til Loutro og besøk til Anopoli. Tanaquil Enzensberger er med som ressursperson på botanikk og kulturlandskap. I utgangspunktet maks 8 deltakere. Antyda pris er 16 000 kroner (eurokurs regna til kr 10,00). Inkluderer flybillett, transport, overnatting i dobbeltrom, middag med drikke og frokost alle dager, lunsj noen dager, evt. inngangspenger og båttur.

Steppene i Aragon og høyfjellet i Pyreneene, Spania. Natur, kultur og vandringer. 21. mai – 31. juni 2019. 10 netter.

Turen vil bli gjennomført, 5 ledige plasser per dato.

Til Barcelona med fly, og deretter leiebil til Lécera, en liten landsby nær Zaragoza, hovedstaden i innlandsregionen Aragon. Første del av turen (2 netter) med besøk bl.a. til steppeområdene El Planeron. Vi tar for oss av steppelandskapet, med fuglearter som nattlerke, sandhøner, svart steinskvett, ulike sangere og rovfugler. Nærliggende Fuendetodos er kjent som fødebyen til den spanske maleren Francisco Goya, og turister valfarter hit for å se huset han ble født i, samt byens Goyamuseum. Vi avlegger en visitt for å få et innblikk i hans liv og virke. Også (politisk) historie med besøk til landsbyen Belchite, som har stått «urørt» siden harde kamper under den spanske borgerkrigen. Vi forflytter oss for 7 (!) netter i Pyreneene, med første stopp i dalene Valle de Ansó og Valle de Hecho (4 netter). Det vil legges opp til flere kortere og lengre vandringer under reisa, med rik botanikk, insektliv og rovfugler, alpekaie, murkryper, m.fl. Deretter østover til områder N Ainsa, og bor på den biologiske stasjonen i Revilla (3 netter). I dette området finner vi den tetteste bestanden av lammegribb i Pyreneene. Besøk også til høyfjellet, vi håper å nå 2600 moh. Hjemreise via Zaragoza (en natt), eller annet sted, før ankomst Barcelona. Antall deltakere: Inntil 14. Prisantydning 18 000 kr, det meste inkludert. Dette er den tredje turen for KNoK til dette området, og på hjemmesida finnes info fra tidligere turer.

Dalgang i Pyreneene Dalgang i Pyreneene, foto Thor Østbye

Ved målet Ved målet, foto Thor Østbye

Lammegribb Lammegribb ved Ainsa, foto Kjell A. Dokka

Transilvania/Romania, 24. juni – 4. juli 2019 10 netter

Fulltegna. Ny tur planlegges i overgangen juni/juli 2020. Meld interesse for denne.

Kanskje den mest populære kulturlandskapsreisa fra Norge/Norden til Transilvania i Romania!? Fulltegna, med venteliste for alle turene 2011 - 2018. Veldig gode tilbakemeldinger fra turdeltakerne.

Fugletrekket ved Tarifa / Andalucia, Spania. Ornitologisk reise. 11. – 19. september 2019.

Mulig å melde sin interesse for denne turen.Turen vil også bli annonsert i svenske Vår Fågelvärld nr. 5.2018, som kommer ut medio oktober.

Med Magnus Ullman, svensk ornitolog bosatt i Skåne, som guide og faglig ansvarlig for ornitologi under reisa. Inntil 14 deltakere. Pris 20 500 kr. Inkludert reise og helpensjon. Program kommer.

Tarifa, Gibraltarsund och härligt rovfågelssträck. Vädermässigt är det ännu härlig sommar – men för rovfåglarna är det höst och de är nu på väg i hundratal eller tusental till övervintringsområden i Afrika. Vi kan räkna med gåsgam, smutsgam, ormörn, dvärgörn, brun glada och ängshök och hoppas dessutom på en eller annan spansk kejsarörn, hökörn, svartvingad glada, rödfalk och kanske till och med en rüppellgam. Här finns goda chanser att lära sig skilja på några av Europas mest spännande rovfåglar – eller att helt enkelt bara njuta av deras mäktiga siluetter när de försvinner ut över havet. De flesta nätterna bor vi i Tarifa och besöker olika platser som är bra för rovfågelsspaning. Men i sydligaste Andalusien finns gott om goda fågellokaler och flera dagar ger vi oss också iväg till andra platser, exempelvis fina våtmarker eller uddar för havsfågelspaning. Vi siktar på flera arter häger, bronsibis, styltlöpare, långnäbbad mås, turturduva, alpseglare, härfågel, biätare, rostgumpsvala, svart stare och mycket annat. Första natten sover vi i Ronda intill en fantastik ravin och startar nästa morgon med fågelskådning till fots från hotellet. Vi kan hoppas på blåtrast, stensparv och annat kul! Under dagen kör vi mot Tarifa genom ett härligt landskap med korkekskogar och anslående berg.

Rovfugler tarifa Mulige rovfugler Tarifa, foto Magnus Ullman

Marokko, ornitologisk reise med Magnus Ullman og lokal berbisk guide. Marrakech, fjell, ørken og kyst. 4. mars – 14. mars 2020. 10 netter

Mulig å melde sin interesse for denne turen.

Samme rute som i februar 2019, men også inkludert kystlokalitetene nær Agadir. Med Magnus Ullman fra Skåne som ornitologisk guide, i samarbeid med guide og operatør Brahim Mezane. Vi har som mål å henge inn flest mulig av de ornitologiske godbitene i området.

Det kan låta som en klyscha – men för fågelskådaren har Marocko verkligen allt att bjuda: stenslätter, sandöken, grönskande skogar, alpina berg, frodiga våtmarker och Atlantkust. Och det bästa är att under en rundresa hinner man med alla de härliga miljöerna som i sig är värda ett besök. Dessutom får man med sig enovanligt variera fågelfauna. Av stort intresse är givetvis de arter som är mer eller mindre endemiska för Nordvästafrika, bland annat atlasgröngöling, trädgårdsbulbyl, saharasångare, atlassångare och maghrebstenskvätta samt resans kanske främsta målart, den läckra ökensparven. Den söker vi i härlig ökenbiotop och är särskilt uppmärksamma på var det finns dromedarer och dromedarspillning, för där trivs ökensparven! Vid Oukaïmeden tar vi oss inte upp på de högsta snöklädda topparna, men 2.600 meters höjd räcker gott för goda chanser på afrikansk bergsökenfink, alpjärnsparv och alpkaja. Sousdalen är berömd för sina trädklättrande getter som i jakt på arganträdets frukter bekymmerslöst kliver omkring på de smalaste grenar. Området är dessutom ornitologiskt intressant med chans på häcksparv, svartvingad glada och de båda endemerna diademrödstjärt och saharaskriktrast Resan avslutas med besök vid Atlantkusten med goda chanser på ännu fler spännande arter, inte minst eremitibis som här har sin sista vilda population i världen. I närheten brukar även rödnäbbad trut hålla till.

Shara kollage 3 perler i Marokko: diademrødstjert, ørkenspurv og landskap, foto Magnus Ullman

Per Øystein & Magnus Reisearrangør og guide i Tarifa og Marokko, Magnus Ullman, foto Thor Østbye

Ornitologisk rapport fra rek. reise i mars 2018

Extremadura – Spania, april/mai 2020. 12 netter

Mulig å melde sin interesse for denne turen.

Turen er planlagt som en lengre tur, med god tid på de ulike plassene. Reiserute med 3 netter i fjellene Sierra de Gredos, besøk til nasjonalparken Monfragüe (der vi bor i sjarmerende Villarreal 3 netter), steppeområder, landsbyene Trujillo (3 netter), Robledillo de Gata (3 netter) og besøk til flere mindre steder. Ei reise med vekt på ornitologi – der rovfugl og steppens fugler vil ha en viktig plass -, og med besøk til noe av det vakreste Spania har å by på mht. kulturlandskap. God tid også for vandringer og ettertenksomhet i landskapet. Overnatting flere netter på samme sted gir muligheter for individuelle program under dagene. God tid til, og flotte motiver for fotografering. Turen vil involvere lokale ressurspersoner. Vi tar også et dypdykk i Extremaduras gastronomi. Extremadura er et klassisk reisemål for KNoK, og reiseleder har dette nærmest som sitt andre hjemland. Naturen i Extremadura – stort sett skapt og påvirka av menneskenes bruk og skjøtsel av kulturlandskapet – er under sterkt press. Turen legges opp i nært samarbeid med lokale ressurspersoner. Mer info og tidligere reiserapporter fra området finnes under Extremadura på hjemmesiden. Reiseleder snakker spansk.

KNoK støtter OSME – Ornithological Society of the Middle East

KNoK har etter gjennomført reise til Hormozgan i Iran, november 2017, støttet arbeidet som OSME - Ornithological Society of the Middle East – gjør i regionen (inkludert Iran), med 25 GBP per deltaker. 3 366 NOK ble overført til OSME 18.12.2017.

På et oppslag på hjemmesiden til OSME I november i 2016, kunne man – gledelig nok – lese at den arabiske versjonen av denne fugleboka nå var blitt lansert. Dette vil være til stor hjelp for arabisk talende ornitologer, samt også være et viktig hjelpemiddel for å øke interessen for fugl og arbeidet for vern av fuglelivet og biotoper, i denne delen av verden. Sjekk omtale av begivenheten her: http://www.osme.org/content/arabic-version-birds-middle-east-officially-launched

birds_of_the_middle_east_field_guide.jpeg

Recent changes RSS feed Creative Commons License Donate Minima Template by Wikidesign Driven by DokuWiki